Wiadomości

Środa, 8 lutego 2017

Lubella inspiruje i edukuje

 

Celem programu jest propagowanie wśród młodzieży gimnazjalnej dobrych nawyków związanych z prawidłową dietą komponowaną w oparciu o produkty zbożowe, zaznajomienie uczestników z zasadami zdrowego odżywiania oraz przekazywanie treści edukacyjnych poprzez zabawę. Od 30 kwietnia do 5 grudnia na zajęciach technicznych uczniowie klas III mieli możliwość uczestnictwa w lekcjach na temat prawidłowego odżywiania oraz znaczenia produktów zbożowych w codziennej diecie według scenariuszy dostarczonych przez Organizatora Programu.

 

Przykładowe tematy lekcji:

  1. „Produkty zbożowe- skarbnicą substancji odżywczych ” (prezentacja multimedialna).
  2. „Gra szkolna” (Gracze wcielają się w role uczestników kulinarnego konkursu. Ich fabularnym zadaniem jest przygotowanie wyśmienitej potrawy spełniającej szereg wymagań. Aby tego dokonać, muszą podjąć się wykonania zadań, które pozwolą na zdobycie wiedzy i niezbędnych produktów do przyrządzenia potrawy).
  3. „Wspólne gotowanie”- wspólne gotowanie to nie tylko ważna, praktyczna umiejętność, ale także przyjemność - szczególnie, jeśli odbywa się w gronie przyjaciół, a przy okazji pozwala utrwalić zasady zdrowego odżywiania.